Waar zal ik...

... dan beginnen als ik opdrachten wil verwerven?

Stel, je bent professional, en je wilt graag zelf opdrachten verwerven. Of je leidinggevende wil dat. En stel, je besluit daar een of twee uur per week aan te besteden. Wat doe je dan in die tijd?

Een slecht idee

Laten we beginnen te vertellen wat wij een slechte tijdsbesteding vinden: koude acquisitie. Onbekenden bellen en er net zolang op inpraten tot ze toegeven. Brrr.

Maar wat dan wel?

Er zijn veel activiteiten die beter werken. Een overzicht daarvan geeft onze trechter van 3. Het concept van de trechter hebben we geleend van de sales professionals.

  • Aan tafel komen
    Voordat je iets kunt verkopen, moet je eerst weten wie er mogelijk gebaat is bij jouw expertise. In deze fase verkoop je dus niet, je zorgt er alleen voor dat je bij mogelijk interessante mensen aan tafel komt. Met een aantal van hen zul je ...
  • Het koopgesprek voeren
    Als je eenmaal iemand hebt ontmoet die geïnteresseerd is in jouw diensten, ga je door met het koopgesprek. Nee, geen verkoopgesprek. En pas als beide partijen het zinvol vinden om samen te werken, ga je naar de ...
  • Offertefase
    Je zet de afspraken op papier. We adviseren je  om pas naar deze fase te gaan, dus pas een offerte te maken, als je het inhoudelijk al met je klant eens bent. Je offerte is wat ons betreft een gespreksverslag.

In de figuur zie je per fase een overzicht van activiteiten die leiden tot een opdracht. Klik hier voor de pdf versie.

Ook hebben we een zelfevaluatietest die je inzicht kan geven in jouw sterke en zwakke punten als het gaat om acquireren als onderdeel van je werk.

trechter van 3 - acquisitie, opdrachten werven, verkoop training, uitdagende opdrachten, meer verkopen

 

Op de volgende pagina gaan we in op hoe je dat met je team aan kunt pakken >>.